ALERJEN POLİTİKAMIZ
Gıda Alerjeni Nedir?
Gıda alerjisi, bir kişinin bağışıklık sisteminin belirli bir gıdayı zararlı görerek yanıt vermesidir.
Kişinin yediği, içtiği, dokunduğu ya da soluduğu herhangi bir şeyden alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir.
Alerjenler insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir.
Bir gıda farklı kişilerde farklı semptomlara neden olabildiği gibi aynı kişide farklı zamanlarda farklı semptomlara da neden olabilir.
“Kar-Çel’de paketlenen ürünlerden BULGUR ve AŞURELİK BUĞDAY glüten alerjenidir.”
Mide Barsak Sistemi | Solunum Sistemi | Deri |
---|---|---|
Bulantı - Kusma | Nezle | Kaşıntı - Kızarıklık |
Karın Ağrısı ve Kramp | Astım | Ürtiker ve Anjio Ödem |
İshal | Soluk Borusunda Ödem | Egzama |
Anafilaksi
Bu bulguların hemen tamamının bir arada olabildiği, ayrıca tansiyon düşüklüğü, kalp atım sayısında artma ve şuur kaybı ile seyredebilen en ağır alerjik reaksiyondur.
.
1. Alerjen ürün ile çalışmaya başlamadan önce ve işlem sonunda eller iyice yıkanmalıdır.
2. Alerjen ürün paketlendikten sonra paketleme hattı hava tutularak iyice temizlenmelidir.
3. Alerjen ürün paketlendikten sonra personel iş kıyafetini hava tutularak temizlenmelidir.
4. Alerjen ürünlerin paketlendiği ve depolandığı alanlara alerjen eğitimi almamış ve işi olmayan personellerin girmesi yasaktır.
5. Alerjen ürünler sadece belirlenmiş alanlarda depolanmalı bu bölümlerde başka ürün depolaması yapılmamalıdır. Alerjen ürün ile diğer ürünler birlikte depolanacak ise mutlaka fiziksel ayrım yapılmalıdır.